Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz
diváci za plotem

Rok 2005

Soutěžilo celkem 23 družstev rozdělených do tří skupin. Následují závěrečné tabulky a stručné hodnocení.

1. liga :

Soutěž byla velice vyrovnaná, a to jak na špici, tak i v závěru tabulky. Nejlépe o tom vypovídá konečná tabulka :

poř. družstvo bodů zápv zápp poměr
1. Réma Nymburk B 15 20 4 20/4
2. Réma Nymburk A 14 18 9 18/6
3. MIPRANE 14 17 7 17/7
4. LTC Poděbrady A 14 15 9 15/9
5. Křinec A 13 14 10 14/10
6. Dobřichov A 11 11 13 11/13
7. Cháron Nymburk 10 8 16 8/16
8. Křinec B 8 3 21 3/21

Na vítězství bylo několik favoritů. Především to byl loňský vítěz MIPRANE, ale na prvenství si také „brousili zuby" i obě družstva z RÉMY NYMBURK a dále LTC PODĚBRADY A.

MIPRANE doplatilo na nevyrovnané výsledky její „jedničky" - Ivana Kališe, který letos nepodával tak dobré výsledky jako vloni. Jak Roman Hendrych, tak i Petr Jakubec také občas zklamali, a tak to dopadlo jak to dopadlo.

LTC PODĚBRADY A prokaučovali utkání s KŘINCEM A a po vyrovnaném boji prohráli s konečným vítězem - RÉMOU NYMBURK B, a to přesto, že se neustále zlepšovali Láďa Sochor i Ivan Kavka. Druhý z nich si pokazil bilanci nečekanou porážkou z Pepou Sádlem z Křince. Družstvo Poděbrad doplácí na špatnou hru v deblech, které často rozhodují o výsledku utkání. Právě při zlepšení ve čtyřhře mohou v příštím roce „šáhnout" i po nejvyšším ocenění.

RÉMA NYMBURK A se také nemohla opřít o loňskou „fazónu" Pepy Haška, který v roce 2004 neprohrál. V Křinci jeho porážku omlouvá nemoc, ale v Poděbradech s Láďou Sochorem prohrál vlastními zbraněmi. „Ferry" Schmidtmayer je sice „pohyblivá myš", ale na úderově vyzrálé tenisty nemá a obvyklá dvojice Hašek - Láďa Moc občas doplácí na nevyrovnané výkony Ládi Moce, který je již spíše notorický známý svými zoufalými výkřiky něž tenisovými výkony.

Nakonec vyhrála RÉMA NYMBURK B. Tam velice příjemně překvapil Vráťa Šístek, který ke svému nespornému tenisovému umění přidal i dobrou hlavu a silnou vůli po vítězství, což se projevilo v řadě vyrovnaných zápasů, které nakonec dovedl k vítěznému závěru. Dobře ho doplňoval Honza Urbánek v singlu a dvojice Šístek - Honza Urbánek za celý letošní ročník neprohrála. Právě v deblu rozhodla některá vyrovnaná utkání. Trochu zklamala letošní posila - Franta Rieger, od kterého se čekalo více.

V pohodě „prošel" soutěží tým DOBŘICHOVA A, který se tradičně opírá o slušné výkony Kopeckého v singlu a dobrou čtyřhru v podání dvojice Kopecký - Koželský. Na Kopeckém je sice vidět, že to není „vyučený" tenista, ale svoji vůlí a pohyblivostí dělá problémy řadě často tenisově vyspělejších hráčů.

CHÁRON NYMBURK a PARKER SADSKÁ hráli od počátku soutěže o udržení. Pokud se týče CHÁRONU měl Adam Šťastný těžkou úlohu na posici jedničky. Přestože v řadě zápasů předvedl vyrovnané souboje, nakonec však většinou prohrál. Milan Kyncl, který hrál často na posici „dvojky" nekazí, ale také neublíží. Třetí, který hrál ještě dvouhra - Jirka Pavlík - k velké radosti soupeřů hodně kazí. CHÁRON tedy nakonec hrál o udržení v soutěži, když se rozhodovalo o sestupujících v utkáních s PARKEREM a KŘINCEM B. Tam měl CHÁRON „navrch". Družstvo možná doplácí na neúčast „Kokose" Kokojana, který dává přednost volejbalu. Jeho hra založená na pohybu a ostře čopovaných úderech je pro řadu tenistů velice nepříjemná a asi by nějaký bodík udělal.

Družstvo PARKER SADSKÁ prošlo největšími změnami, a to jak na začátku soutěže, tak i v jejím průběhu. Ukázalo se, že neúčast Plašila byla daleko větším problémem než se předpokládalo. Její vedoucí - Klokočník - doplatil na to, že byl napsán jako „jednička", a to je v 1.lize velice těžká posice. V průběhu sezóny družstvo doplňoval a uvidí se, zda to přinese výsledky do příštího ročníku. Asi by bylo vhodné přehodnotit sestavu.

Ze soutěží se loučí KŘINEC B, který nevyhrál ani jediné utkání, i když v řadě z nich tvrdě bojoval. Zejména první utkání, což bylo derby s Třineckým A bylo dramatické. Jedná se však o mladé borce a je tady naděje, že v krátké budoucnosti ještě příjemně překvapí. Lze předpokládat, že budou v příštím roce favority 2.ligy. Možná, že nemuseli sestoupit, kdyby za ně častěji nastupoval známý a obávaný bojovník Pepa Sádlo.

K hodnocení jednotlivců : Celkový přehled můžete vidět na příslušné webové stránce, a tak tedy jen k těm nejlepším :

  1. Vráťa Šístek 100,00 %
  2. Viktor Kudláček 87,50 %
  3. Jan Urbánek 85,71 %

Hráčů se 100 % úspěšností, kteří by sehráli 3 a více utkání již není. Vráťo, gratuluji.

2. LIGA :

poř. družstvo bodů zápv zápp poměr
1. Dobřichov B 10 13 5 13/5
2. Pečky A 10 10 8 10/8
3. Sokoleč 9 9 9 9/9
4. Réma Nymburk C 9 8 10 8/10
5. Opolany 9 7 11 7/11
6.- 7. A team Sadská 8 8 10 8/10
6.- 7. Křinec C 8 8 10 8/10

Jak je z tabulky patrno, vítězství DOBŘICHOVA B, bylo zasloužené. DOBŘÍCHOV B je následován vyrovnanou skupinou družstev SOKOLČE, LIBICE, PEČEK A a RÉMY NYMBURK C.

V družstvu PEČEK A chybí k Honzovi Rynešovi další výkonnostně dobrý hráč. Jeho bratr Libor ani Pospíšil přes veškerou dobrou vůli a snahu Honzu nepodpoří, a tak končí hodně utkání 1 : 2 v neprospěch PEČEK.

SOKOLEČ hraje velice úporný a houževnatý tenis, ale schází zde větší tenisová invence. Je však dobře, že se tenisu věnují a zkouší svoji výkonnost. Jak Zdeněk „Happy" Šťastný, tak jeho partneři mohou v příštím roce zužitkovat letošní zkušenosti a zkusit se dostat do „vyšších pater".

RÉMA NYMBURK C mohla být možná o stupínek výše v tabulce nebýt zdravotní indisposice jejího vedoucího Jirky Steklého. To však nic nemění na skutečnosti, že jinak postavení v tabulce zhruba odpovídá její výkonnosti. Družstvo dlouho držely dobré výkony Karla Krušínského. Trochu zklamáním jsou výsledky Ládi Jecha i Milana Čápa. Láďa Jech doplácí na, na první pohled velice efektní hru, ale trochu jednoduchou, kterou možná neumí nebo nechce změnit v případě, že nedaří a podobný případ je i Milan Moc, který se výsledkově proti loňskému roku hodně pohoršil. Ukazuje se, že přínosem pro družstvo je příchod Ferdy Jakubce, který je v deblu velice nebezpečný - někdo škodolibě dokonce dodává, že někdy i sám sobě.

OPOLANY - družstvo drží především slušné výkony jejich „jedničky" Davida Barocha, který hraje skutečně velice dobře a uplatnil by se zřejmě i ve vyšší soutěži. Opolanům 2.liga dobře odpovídá.

A SADSKÁ - loňský účastník 1.ligy trochu zklamal. Na hráčích je vidět snaha, ale také to, že tenis je pro ně doplňkovým sportem.

KŘINEC C - tady platí plně to, že velký počet hráčů na soupisce není ještě rozhodujícím faktorem úspěchu. Kdyby častěji nastupovali Pepa Sádlo či Jaromír Černý, asi by sestupové starosti nebyly. Jen doufám, že se „Céčko" přihlásí do soutěže i příští rok. Hráčů je v Křinci skutečně dost.

Škoda, že se nakonec rozpadlo družstvo z OSEČKA, které mohlo být přínosem, ale doplatilo na nekázeň jejich hráčů. Bylo by pro hráče z této lokality jistě přínosem, kdyby přehodnotili svůj přístup k soutěži a v příštím roce se opět přihlásili.

Nejlepší jednotlivci :

  1. Jan Ryneš z Peček A 100 %
  2. Petr Funda z Dobřichova B 80 %
  3. Petr Baroch z Opolan 75 %.

Stejně jako v 1.lize, i tady je jediný hráč, který odehrál 3 a více zápasů, bez prohry. Honza Ryneš těží ze svého dobrého pohybu a je jeden z mála hráčů, který má lepší backhand než forehand. Jeho obouručný backhand je skutečně velice slušný.

3. LIGA :

poř. družstvo bodů zápv zápp poměr
1. ATP Městec Králové 14 16 5 16/5
2.- 3. Libice nad Cidlinou 12 14 7 14/7
2.- 3. Sadská B 12 14 7 14/7
4. LTC Poděbrady B 10 13 8 13/8
5.- 6. Pečky B 9 9 12 9/12
5.- 6. NorWit Poděbrady 9 9 12 9/12
7. Lysá nad Labem 8 8 13 8/13
8. Sportcentrum Nymburk 7 2 19 2/19

Poznámka - LIBICE mají poměr vyhraných a prohraných setů 1,18644, kdežto SADSKÁ B jen 1,11320. Tudíž druhé, postupové místo, patří Libici nad Cidlinou.

„Bez ztráty kytičky" „proplulo" soutěží družstvo MĚSTCE KRÁLOVÉ. Jejímu vedoucímu - Petru Kosinkovi - se podařilo přesvědčit mladšího z bratrů Piešů - Petra k tomu, aby hrál za tým, a tím více než dobře nahradil dlouhodobě zdravotně špatného druhého z bratrů Kosinkových - . Petr Pieš neprohrál, a to jak v singlech, tak - ve dvojici s Petrem Kosinkou - ani ve čtyřhrách. T byl základ k celkovému úspěchu. Když se k tomu připočte i spolehlivá hra Petra Kosinky, potom to je jasné. Družstvo má dobré vyhlídky i ve druhé lize, kde bude patřit k favoritům na postup do 1.ligy.

LIBICE - příjemné překvapení soutěže, kde mají soupisku plnou vyrovnaných hráčů, a to jak do dvouher, tak i do čtyřhry. Viděl jsem je hrát v Nymburce ve SportCentru a jsem přesvědčen, že se neztratí ani ve 2.lize - pokud tam budou hrát. S ohledem na skutečnost, že mají jediný kurt, byla odehrána některá utkání na dvorcích soupeřů. O to je úspěch Libic cennější.

LTC PODĚBRADY B - trochu zklamání. Je to „mančaft", který má zcela jistě minimálně na 2.ligu, ale chce to větší disciplinu. Kvantitu hráčů na soupisce vyměnit za stabilitu ve hráčích, kteří skutečně chtějí hrát, a potom to bude „o něčem jiném".

SADSKÁ B - stejně jako jeho A je to soubor ping-ponkářů, ale je na nich vidět, že hrají s chutí a zejména Jirka Kyncl by mohl získat v dalších letech řadu „ skalpů".

PEČKY B - výraznou posilou bylo pro tým příchod Honzy Holuba, který dobře zapadl i do věkové struktury družstva (je to ročník 1936 a v současné době je to nejstarší singlista ve všech soutěžích).

NorWit PODĚBRADY - loňský nováček se již začíná „rozkoukávat". Má za sebou první vítězství v soutěži a jejich hráči sehráli řadu vyrovnaných zápasů. Pro družstvo je škoda, že s nemocí laboruje jejich „jednička" Ivan Špilauer, ale Veselý se začíná ukazovat v lepším světle a také by bylo dobře přehodnotit, na základě letošních výsledků, i soupisku. Je to jediné družstvo, které hraje své domácí utkání na umělém povrchu. Zpočátku byly námitky, ale po sehrání soutěže je spokojenost. Dobrý by byl druhý kurt, ale to bychom chtěli moc.

SPORTCENTRUM NYMBURK - letošní nováček zatím sbírá zkušenosti. Doufám, že nejsou z výsledků zklamáni a vydrží i pro příští ročník. Je to jen v jejich prospěch.

LYSÁ NAD LABEM - s tím „mančaftem" jsou trochu problémy. Jednou z příčin je i to, že jejich vedoucí je velice zaměstnaný muž. Je třeba přesvědčit někoho, aby se o soutěž staral. Nejlépe někoho z těch, kteří pravidelně hrají. Herně na tom Lysá není špatně. Hráči Jakl, Vrtiška, Stehno nebo Orlíček skýtají záruku slušných výsledků.

Nejlepší jednotlivci :

  1. Petr Pieš z Městce Králové,
  2. Jaroslav Sýkora z Libice a
  3. Petr Podkonický z LTC Poděbrady B.

Všichni mají 100% úspěšnost a pořadí bylo stanoveno na základě poměrů vyhraných a prohraných setů (gamů).